Dirk van Tol, keurslager

Heijdra rundvlees

Heijdra Vleesvee is een veelzijdig bedrijf met als thuisbasis een duurzame rundveehouderij in IJsselstein.
Edwin en Anita: "Wij kopen volwassen runderen aan van bedrijven in Nederland en onze buurlanden. De dieren verblijven enkele maanden op ons bedrijf voordat ze via de ambachtelijke slagers of horeca-ondernemers naar de Nederlandse consumenten gaan. Al onze dieren verblijven in een comfortabele ruime hellingstal op stro. Wij zijn een van de initiatiefnemers van de Keten Duurzaam Rundvlees, waarbij verschillende vleesveehouders, slachterijen, grossiers, slagers en andere afnemers van kwaliteitsrundvlees zijn aangesloten. Ons bedrijf staat open voor bezoekers dus kom gerust eens langs!"

Duurzaamheid

De CO2 foodprint – de ecologische voetafdruk – van rundvlees van melkkoeien is relatief laag. Het voer, de benodigde grond en het water dat voor en door deze koeien wordt gebruikt, zijn tijdens het grootste deel van het leven van deze koeien omgezet in de productie van melk voor zuivelproducten. De periode die ze daarna nodig hebben om door te groeien om ook een mooi stukje kwaliteitsvlees te leveren is beperkt, waardoor een duurzaam stukje rundvlees ontstaat.

Ons vlees mag niet biologisch genoemd worden. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat we geen biologisch voer gebruiken. Onze koeien krijgen gras van eigen land, maïs van eigen land, aardappelsnippers die als restproduct overblijven bij Nederlandse aardappelfabrieken, bierbostel van Nederlandse brouwerijen en krachtvoer van het Nederlandse familiebedrijf Fuite uit Genemuiden.

Nederlands rundvlees verdient veel meer erkenning!

In Nederland houden veehouders zich aan tal van extra eisen die meestal verder gaan dan de Europese standaard. Dit zijn wettelijk opgelegde eisen, maar ook extra eisen die vanuit de markt worden gesteld aan het houden van vee, het slachten van dieren en de controles op de verwerking, hygiëne en tracering van vlees. Hierdoor heeft Nederlands rundvlees een streepje voor als het gaat om duurzaamheid, dierenwelzijn, gezondheid, tracering en voedselveiligheid.

Weinig consumenten zijn zich hiervan bewust en laten dit dus ook niet meewegen bij de aankoop van hun vlees. Wij denken dat zij deze bewuste keuze wel zouden maken als zij beter geïnformeerd zouden zijn.

Rundvlees van de Dubbel Doel koe

Vlees van de Dubbel Doel koe is lekker!

Het is zeer duurzaam om een koe die eerst melk heeft gegeven te laten doorgroeien voor een mooi stukje gemarmerd en smakelijk rundvlees van eigen bodem. Hieronder leggen we uit hoe dat zit.

De Vleeskoe

Typische vleeskoeien zijn genetisch gebouwd voor de aanzet van vlees. Vleesveehouders houden runderen van verschillende rassen zoals Verbeterd Roodbont, Belgisch Witblauw, Blonde D’Aquitaine, Piemontese, Limousin, Charolais, etc. Ieder ras heeft z’n specifieke eigenschappen en vleeskwaliteit.

Nederlandse ambachtelijke slagers waarderen het fijne vlees van de koeien van vleesveerassen, vooral wanneer ze geboren, gemest, geslacht en verwerkt zijn in Nederland.

De Melkkoe

Melkkoeien worden geselecteerd om veel melk te produceren van een hoge kwaliteit. Ook de fokkerij is daar vooral op gericht. Bij melkvee heb je ook veel verschillende rassen zoals Frisian Holstein, Groninger Blaarkop, Fries Roodbont en vele kruisingen. Sommige van deze rassen zijn typische dubbeldoelrassen en hebben iets minder aanleg voor hoge melkproductie en iets meer voor vlees, zoals o.a. het Fleckvieh ras.

Van de melk van Nederlandse melkkoeien wordt een grote verscheidenheid aan producten gemaakt. Alle melkveehouders worden door hun melkfabriek gecontroleerd op gebied van Hygiëne, Diergezondheid, Antibioticagebruik, Voer en Drinkwater kwaliteit, Mestproductie en Verduurzaming van de veehouderij.  Deze controles worden uitgevoerd door een onafhankelijke instantie.

Tot voor kort was het gebruikelijk dat alle koeien van melkveebedrijven aan het einde van hun leven direct naar het slachthuis gingen. Van bijna de hele koe werd zogenaamd snippervlees gemaakt ten behoeve van de productie van hamburgers en gehakt.

De DubbelDoel koe

Een deel van de Hollandse melkkoeien is na haar carrière als melkkoe erg geschikt om te zorgen voor een mooi stukje kwaliteitsrundvlees. Daarmee dienen deze koeien een dubbel doel, namelijk de productie van melk en van een goed stukje vlees. Hier komt de term DubbelDoel koe vandaan.

Sinds 2015 zoeken wij de samenwerking met Nederlandse melkveehouders. Als een melkveehouder een gezonde koe heeft die minder melk gaat produceren, belt hij ons op en gaan we de koe bekijken.

Wanneer we het samen eens worden over de prijs, komt de koe naar IJsselstein. Daar zorgen we ervoor dat deze koe na haar carrière als melkkoe, in ruime strohokken en met goed voer en veel frisse lucht kan uitrusten en uitgroeien tot een volwaardige vleeskoe. Deze all-inclusive vakantie duurt gemiddeld zo’n 120 dagen. Het nieuw aangezette vlees is heerlijk mals en heeft de ouderwetse rundvleessmaak.

Doordat wij dit centraal organiseren en de keten in eigen hand hebben, kunnen we afnemers van dit mooie vlees wekelijkse een relatief uniforme kwaliteit beloven. Zij kennen de herkomst van A-Z.

Webshop Keurslager van Tol

Dirk van Tol, keurslager

Hesseplaats 41
3069EA Rotterdam
0102867190
0102867191

Openingstijden

maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 19:00
zaterdag 08:00 - 18:00
zondag Gesloten